Tuesday, February 5, 2008

3 mousses au chocolat: légère, Julia's & 5-minute

Here is chocolate mousse three ways. I made it for Valentine's day yesterday, and I realized I can make Julia's version in 10 minutes, with some fancy footwork. And I even do a 5-minute version sometimes that feeds a crowd very fast. But my favorite is a light one that was inspired by Julia's. I give all three here.

I invented the light version for a dinner party my daughter gave for five of her teenage friends, years ago. She wanted me to make chocolate mousse. And I remembered back 35 years ago when I first made it from Julia. I loved the orange flavor (MAFC I p. 604). And it was this recipe (and TV episode) that taught me to beat and fold in egg whites. I had few of the ingredients and no time. So I made a light version for the girls.

I serve this in little 3-ounce cordial glasses. A fun treat rather than a big chocolate dig-in. Nobody complains except kids. And you can haul out the leftovers and let them fight over them.

Chocolate is always an issue in a small town. The other day, I picked up a bar of Hershey's Special Dark chocolate in the baking chocolate section, then noticed the same bar in the candy section (conveniently placed next to the express lane at Fareway) for almost exactly half the price. It worked fine. Of course you can buy the fanciest chocolate you can. If time is money, then this recipe is a bargain no matter how expensive the chocolate is.

The 5-minute version is heavier because you don't take time to beat the egg whites. But hey, it tastes really good. And it's not all that heavy. The guys at the shelter love it. So here they are: light, Julia's shortened, and 5-minute. (By the way, the Valentine's day menu yesterday was Caviar deviled eggs with Parmesan crisps, rib-eye steaks fry-broiled, roasted winter vegetables (potatoes, parsnips, carrots, Brussels sprouts), Maytag blue cheese with olive oil and pepper)

Mousse au chocolat légère

Serves 4-6

8 ounces excellent semi-sweet or milk chocolate
1 teaspoon Grand Marnier or other orange liqueur
4 egg whites
 1. Separate the eggs, placing the whites in a clean metal mixing bowl and reserving the yolks for another use (they freeze fine).
 2. Break the chocolate into pieces in a microwave safe plastic bowl. Add the orange liqueur and microwave on medium for about 35 seconds, or until just melted.
 3. With a hand mixer, beat the egg whites until they form stiff peaks (MAFC I pp. 159-160).
 4. With a spatula, stir 1/4 of the whites into the chocolate. Then turn the chocolate mixture into the egg white bowl and carefully fold the whites and the chocolate together (MAFC I pp. 160-161)

VARIATION: Mousseline au chocolat; Mayonaise au chocolat; Fondant au chocolat

This is the original recipe from MAFC1 p. 604 speeded up. The ingredients from Julia's recipe are the same. A fast operator can have this ready to chill in 10 minutes, and two hours later, about dessert time, it's ready.

Serves 6-8

6 ounces semi-sweet chocolate chips or baking chocolate broken into bits with a kinfe
1/3 cup powdered sugar
4 Tb strong coffee
1/4 cup orange liqueur
6 ounces unsalted butter (one and one half sticks)
4 eggs
optional: 1/4 cup finely diced, glazed orange peel (candied)
1 can compressed whipped cream
 1. Run warm water in a large bowl or sink while you separate the eggs, putting the whites in a clean mixing bowl. Float it on the warm water.
 2. Put the coffee and orange liqueur in the microwave on high for one minute, until very hot but not boiling
 3. Place the chocolate and sugar in a blender and blend on high for 15 seconds.
 4. Add the hot liquid and blend 15 seconds or until smooth.
 5. Add the butter, cut into 1/2 inch slices, and the egg yolks. Blend on high for 15 seconds.
 6. Using a hand mixer, beat the yolks with a pinch of salt until stiff peaks form.
 7. Pour the chocolate mixture into the egg whites and fold the c
 8. Pour into elegant serving bowls, wine glasses, flutes, or ramekins and refrigerate 2 hours or overnight.
 9. Garnish with the whipped cream and optional candied orange peel or chocolates.

VARIATION: Blender chocolate mousse in 5 minutes
Serves 8-10

Here's the one I did for the Emergency Residence Project on 1/14/11. I made it in 5 minutes, with time to chop the pistachios.

1 (12 ounce) package semisweet chocolate chips (Hershey's Special Dark is good)
1/2 cup white sugar
3 eggs
1 cup hot cream (160 degrees F/71 degrees C)
1/4 cup strong coffee, heated
1/4 cup orange liqueur
[optional] whipped cream pressurized, pistachios
 1. Open the cream carton and put it in the microwave on high for one minute.
 2. Put the chocolate chips and the sugar in a blender and blend on high for 10 seconds.
 3. Add the hot milk, hot coffee, and orange liqueur and blend on high for two minutes.
 4. As it is blending, add the eggs one at a time through the top hole.
 5. Pour into a glass serving bowl, individual glasses, bowls, or ramekins, and refrigerate 2 hours or overnight.
 6. Garnish with whipped cream and/or chopped pistachios

2 comments:

An Binh said...

Mang thai điều thiên nhiên của mỗi người mẹ, việc làm mẹ vô cùng hạnh phúc và thiên liêng. Nhưng trong thời gian mang thai sẽ luôn là nỗi lo cho các mẹ luôn phân vân bà bầu 3 tháng đầu nên ăn gì để an toàn cho thai nhi và mẹ. Việc mang thai trong 3 tháng đầu cuc kì quan trong cho mỗi thai phụ. Vì lúc này là giai đoạn các mẹ tập thích nghi với sự hình thành của bé trong tử cung và chính là thời gian để thai nhi hình thành và phát triển nên cung cấp đầy đủ dinh dưỡng cho 2 mẹ con. Và cũng trong thời gian ấy các mẹ cũng nên chú ý về việc bà bầu không nên ăn gì để đảm bảo an toan cho thai nhi không ảnh hưởng tới những việc không vui. Đặc biệt nên tránh các chất kích thích các chất chua cay, chát hạn chế vận động và đi lại nhiều. Đặc biệt trong 3 tháng đầu các mẹ gặp trình trạng ngén ăn cho nên việc ăn uống rát khó khăn nên cần lựa chọn khẩu phần ăn của các mẹ nên thay đổi. Thêm rau vậy bà bầu nên ăn rau gì để an toàn và tạo cho mẹ không còn ngén ăn nữa. Cùng chúng tôi tìm hiểu nhé:

An Binh said...

Sự lựa chọn kích thước bàn làm việc giá rẻ phù hợp không những tạo cảm giác thoải mái, thư thái cho người dùng khi làm việc mà còn là động lực tạo sự hứng khởi cho mỗi cá nhân.
Hãy cùng tôi tham khảo hướng dẫn dưới đây để chọn được một kích thước bàn làm việc Hòa Phát tiêu chuẩn cho từng không gian và từng đối tượng sử dụng:
Kích thước bàn làm việc theo vóc dáng người sử dụng:
Khi ngồi làm việc, tư thế của mỗi người được xác định bởi sự tham gia của cơ lưng, cổ, cơ bụng. Tư thế ngồi thoải mái nhất khi phần thân kể cả cổ và vai được để thẳng tự nhiên, cột sống không ưỡn quá, không cúi hay vặn để tránh những chấn thương không đáng có, hay sự tê mỏi trong thời gian dài ngồi làm việc.
Tư thế ngồi đối với sức khỏe và kết quả công việc của nhân viên sẽ được thể hiện rõ rệt qua sự nghiên cứu của nội thất Hòa Phát và đưa ra công thức giúp xác định kích thước bàn văn phòng giá rẻ phù hợp. Bộ bàn ghế có kích thước phù hợp là chiều cao ghế ngồi bằng 0,27 chiều cao người ngồi; chiều cao bàn làm việc bằng 0,46 chiều cao người ngồi.
Ngoài ra, những dòng sản phẩm bàn làm việc có thể căn chỉnh độ cao, phù hợp với nhiều vóc dáng người sử dụng cũng là sự lựa chọn tối ưu hơn cho nhiều người sử dụng có vóc dáng khác nhau.
Kích thước phù hợp không gian văn phòng
Để chọn bàn làm việc cũng như là ghe van phong hoa phat thì việc đầu tiên bạn nên tìm hiểu kích thước không gian văn phòng để chọn được mẫu bàn phù hợp với văn phòng không chiếm quá nhiều diện tích cũng như đi lại dễ dàng hơn. Ngoài ra thì việc lựa chọn sản phẩm nội thất văn phòng tphcm sao cho phù hợp với bàn và ghế có sự hài hòa lẫn nhau tạo nên không gian làm việc hiện đại và thoải mái cho nhân viên có thể thể hiện hết công suất trong công việc mà không bị căng thẳng trong công việc.